Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι γεμάτο χρώμα, συναίσθημα και έντονο θρησκευτικό στοιχείο. Αν και πολλά έθιμα είναι γνωστά – όπως το ψήσιμο του αρνιού, οι λαμπάδες και το τσούγκρισμα των αυγών – υπάρχουν και λιγότερο διαδεδομένες παραδόσεις που χαρίζουν μοναδικό χαρακτήρα σε κάθε περιοχή της χώρας.
Στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, τη νύχτα της Ανάστασης ο ουρανός γεμίζει με αυτοσχέδια χάρτινα αερόστατα που αφήνουν οι κάτοικοι των ενοριών, σε έναν εντυπωσιακό άτυπο «διαγωνισμό». Το θέαμα είναι μαγευτικό και αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Στη Λέσβο, πολλά χωριά διατηρούν το έθιμο της καύσης του Ιούδα, με ξύλινα ομοιώματα που τοποθετούνται πάνω σε στοίβες από ξύλα και πυρπολούνται το βράδυ της Ανάστασης, συνοδευόμενα από κρότους και ζητωκραυγές.
Στην Ύδρα, ο Επιτάφιος της Μεγάλης Παρασκευής μπαίνει στη θάλασσα, σε μια συγκινητική τελετή που ευλογεί τα νερά και τιμά τους ναυτικούς. Παρόμοιο έθιμο συναντάται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.
Στην Κάρπαθο, η Ανάσταση συνοδεύεται από ψαλμούς σε παραδοσιακή ντοπιολαλιά και φορεσιές, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία, με ρίζες στη βυζαντινή παράδοση.
Τα άγνωστα αυτά έθιμα αποκαλύπτουν την πολιτισμική ποικιλομορφία της Ελλάδας και τη βαθιά σύνδεση του Πάσχα με την τοπική ταυτότητα κάθε περιοχής.