16.8 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Η «Δια Βίου Μάθηση» στην σύγχρονη κοινωνία

Ο όρος « Δια βίου μάθηση» τα τελευταία χρόνια ακούγεται ολοένα και περισσότερο. Η διαδικασία της μάθησης όπως αναφέρει και ο όρος δεν έχει ηλικιακά όρια. Όποιος έχει τη δίψα για μάθηση μπορεί να ανανεώσει τις υπάρχουσες γνώσεις του ή και να τις επεκτείνει.
Η χρησιμότητα λοιπόν της δια βίου μάθησης στη σύγχρονη κοινωνία, ακουμπά δυο πλευρές στη ζωή ενός ατόμου. Η μια πλευρά αφορά την επαγγελματική του πορεία και η άλλη πλευρά την προσωπική του ανάπτυξη.

Στην επαγγελματική του πορεία κάποιος που επανέρχεται στις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι γιατί επιθυμεί εργασιακή ανέλιξη, είτε για ανεύρεση νέας εργασίας, είτε για εξειδίκευση, είτε για αλλαγή καριέρας. Ακόμα και οι ίδιες οι εταιρίες προτρέπουν τους εργαζομένους τους να αποκτήσουν επιπλέον γνώσεις πάνω στο εργασιακό τους αντικείμενο προσφέροντας σεμινάρια και διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Σε κάθε περίπτωση, το έναυσμα της εργασιακής αποκατάστασης είναι αρκετά δυνατό ώστε να ωθήσει κάποιον να κάτσει ξανά στα θρανία.

Στο κομμάτι της προσωπικής ανάπτυξης ο ρόλος της δια βίου μάθησης περιλαμβάνει τις περιπτώσεις εκείνες που το άτομο αναζητά μέσα από τη μάθηση να γνωρίσει αντικείμενα τα οποία ενδιαφέρουν αποκλειστικά το ίδιο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξελίσσουν το χόμπι τους μέσα από τη μάθηση, αναζητώντας προγράμματα εκμάθησης φωτογραφίας, δημιουργίας κοσμημάτων, ζωγραφικής κ.α. Με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους για προσωπικό όφελος και γεμίζουν με κάτι ενδιαφέρον και δημιουργικό τον ελεύθερο χρόνο τους.

Συνεπώς η δια βίου μάθηση στη σύγχρονη κοινωνία στηρίζεται στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στα διάφορα περιβάλλοντα αλλά και στην ίδια την ανάγκη του ανθρώπου για εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα εφόδιο που μας προφέρεται χωρίς ηλικιακά όρια.

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Latest Articles