USA

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ίσως ο μεγαλύτερος προορισμός σπουδών στον κόσμο, λόγω της μεγάλης έλξης προς τους ξένους φοιτητές οι οποίοι αγγίζουν τις 600.000. Είναι μια ανοικτή κοινωνία και ο καθένας μπορεί εύκολα να ταιριάξει σε μια κοινωνική ομάδα λόγω της φιλελεύθερης κουλτούρας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και λόγω της συνύπαρξης πολλών διαφορετικών πολιτισμών, κουλτούρων, θρησκειών, κ.λπ. Είναι μια τεράστια χώρα λαμβάνοντας υπόψη ότι για να ταξιδέψει κάποιος από τη μια πολιτεία στην άλλη θα περάσει σε διαφορετική ζώνη ώρας, και θα αντιληφθεί εύκολα τη διαφορά από περιοχή σε περιοχή, διότι κάθε πολιτεία έχει τους δικούς της νόμους, και οι άνθρωποι έχουν τη δική τους κουλτούρα και νοοτροπία.

  • Πρωτεύουσα: Ουάσινγκτον, Π.Κ.
  • Μεγαλύτερη πόλη: Νέα Υόρκη
  • Επίσημες γλώσσες: Αγγλικά
  • Πληθυσμός: 320.258.000
  • Νόμισμα: Δολάριο ΗΠΑ ($) (USD)
  • Ζώνη ώρας: (UTC -10 έως -5)
  • Θερινή ώρα: (UTC -10 έως -4)
  • Κωδικός Κλήσης: 1

Κάθε πανεπιστήμιο έχει τα δικά του κριτήρια εισδοχής και διαφέρουν από κλάδο σε κλάδο. Οι αιτήσεις αξιολογούνται ξεχωριστά και υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις για κάθε πρόγραμμα σπουδών.

Τα πιο βασικά κριτήρια εισδοχής για ένα υποψήφιο φοιτητή είναι η ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και η επιτυχία στις εξετάσεις αγγλικής γλώσσας (κατά προτίμηση TOEFL) και κάποιες άλλες εξετάσεις όπως, SAT (Στατιστική δοκιμασία επάρκειας) και ACT (American College Testing) οι οποίες σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αξιολογούν την ετοιμότητα των φοιτητών για να εισέλθουν στο πανεπιστήμιο. Τα συγκεκριμένα κριτήρια εισδοχής διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, όμως η απόδειξη γνώσεως της αγγλικής γλώσσας απαραίτητη όπως επίσης και το SAT το οποίο απαιτείται από τα περισσότερα πανεπιστήμια. Το SAT είναι μια εξέταση πολλαπλή επιλογής για συγκεκριμένα θέματα, όπως τα μαθηματικά, την ιστορία, χημεία κ.α. Η μονάδα επιλογή εξαρτάται από τον κλάδο και τα κριτήρια του κάθε πανεπιστημίου, καθώς και την αιτούμενη βαθμολογίας. Μετά την αποστολή της αίτησης, τα πανεπιστήμια αξιολογήσει και να λάβει μια απόφαση. Μετά την απόφαση, έστειλαν στον φοιτητή ένα γράμμα για να υπογράψει, αποδεχθεί τη θέση, που του επιτρέπει να προχωρήσει με τις απαιτήσεις θεώρησης. Για να γίνει κάποιος δεκτός στην Αμερική πρέπει πρώτα να πάρετε μια θεώρηση. Αυτό μπορεί να εκδίδεται από την αμερικανική πρεσβεία στη χώρα ο μαθητής είναι μόνιμος κάτοικος. Τα τελευταία χρόνια, η διαδικασία της βίζας έχει γίνει πιο περίπλοκη. Για το σκοπό αυτό, ζητούν πληροφορίες για την οικογένεια του φοιτητή αλλά και για τη ζωή του γενικότερα. Ένα από τα κριτήρια για την αποδοχή είναι επίσης μια εγγυητική επιστολή από τράπεζα για να αποδείξει την ικανότητα να εξοφλήσει τα έξοδα του φοιτητή.

Ακαδημαική Αριστεία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα από τα καλύτερα και πλουσιότερα πανεπιστημιακά συστήματα στον κόσμο, καθώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση τους έχει κάτι για όλους, όσο ασυνήθιστες κι αν είναι οι ανάγκες σας.

Καινοτόμος Τεχνολογία αιχμής

Παρέχονται ευκαιρίες για ερευνητικά προγράμματα, ειδικά σε μεταπτυχιακό επίπεδο, μέσω των οποίων ο υποψήφιος μπορεί να εξασφαλίσει διαφόρων ειδών χρηματοδοτήσεων ακόμη και μέχρι θέσεις όπως βοηθός καθηγητή.

Υπηρεσίες στήριξης για τους ξένους φοιτητές

Οι σπουδές στις ΗΠΑ είναι μια συναρπαστική εμπειρία, ωστόσο είναι απαραίτηση η σωστή καθοδήγηση τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της καθημερινής ζωής.

Κάθε ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε τρία εξάμηνα, το χειμερινό, το εαρινό και το θερινό εξάμηνο όπου είναι προαιρετικό. Κάθε φοιτητής μαζί με την εγγραφή του παίρνει μια λίστα με τα υποχρεωτικά μαθήματα και επιλεγόμενα μαθήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν. Ο φοιτητής είναι ελεύθερος να επιλέξει μέχρι πέντε μαθήματα σε τέσσερις μήνες, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα τους, αλλά και με μια λογική συνέχεια. Το σύστημα διαχωρισμού των πτυχίων που προσφέρονται είναι περίπου το ίδιο με τους Βρετανούς, και συγκεκριμένα:
• BA και BSc κλπ. για προτπυχιακά προγράμματα σπουδών, και ορισμένα άλλα Διπλώματα και Πιστοποιητικά.
• Για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών προσφέρουν MA και MSc κλπ.
• Για ιατρικές σπουδές DVM, MD, JD, D.Pharm κλπ.
• Για διδακτορικές σπουδές το PhD.

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα είναι πιο ακριβά από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως επειδή η Αμερική δεν είναι μέλος της ΕΕ. Ανάλογα με το κάθε πανεπιστήμιο, τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ $ 9.000 – $ 18.000 ετησίως.

Διαμονή

Ο μέσος όρος του κόστους διαμονής, συμπεριλαμβανομένου των διδάκτρων, είναι περίπου $ 25.000 το χρόνο, με την προυπόθεση οτι ο φοιτητής σπουδάζει σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Εάν ο φοιτητής σπουδάζει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το κόστος διαμονής του μπορεί να αυξηθεί έως και $ 30.000 το χρόνο.