Ελβετία

Η Ελβετία, πραγματικά έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει στον κάθε φοιτητή! Η Ελβετία παρά το γεγονός οτι είναι μια μικρή χώρα (μόλις 41.000 km2) έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες: Γερμανικά (74%), τα γαλλικά (20%), Ιταλικά (4%) και της Φλάνδρας (1%). Τα Πανεπιστήμια της Βασιλείας, της Βέρνης, Saint-Gallen και της Ζυρίχης, και Haute Universitaire de Lucerne βρίσκονται στη γερμανική περιοχή της Ελβετίας, και τα μαθήματα διεξάγονται στα γερμανικά. Τα Πανεπιστήμια όπως της Geneva, Lausanne και Fribourg ανήκουν στην γαλλική περιοχή της Ελβετίας και, επομένως, η γλώσσα διδασκαλίας είναι η γαλλική. Και τέλος, η ιταλόφωνη περιοχή της χώρας έχει το δικό του Πανεπιστήμιο L’Universita della Svizzera Italiana στην Lugarno όπου η γλώσσα διδασκαλίας είναι τα ιταλικά!

  • Πρωτεύουσα: Βέρνη
  • Μεγαλύτερη πόλη: Ζυρίχη
  • Επίσημες γλώσσες: Γερμανικά (63,7 %)
  • Έκταση: 41.284 km2
  • Πληθυσμός: 8.341.600
  • Νόμισμα: ελβετικό φράγκο (CHF)
  • Ζώνη ώρας: CET (UTC +1)
  • Θερινή ώρα: (UTC +2)
  • Κωδικός Κλήσης: +41

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται κάθε 30 Απριλίου ανά έτος για τα περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ενώ για τις ιατρικές και παραιατρικές σπουδές η τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι στις 15 Φεβρουαρίου.

Εάν υποψήφιοι φοιτητές επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελβετία, είτε σε HES είτε σε Πανεπιστήμιο, τότε πρέπει να:

• Γνωρίζουν τη γλώσσα διδασκαλίας του πανεπιστημίου που ενδιαφέρονται.
• Να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να κατέχουν το προαπαιτούμενο επίπεδο της γλώσσας στην οποία πρόκειται να διεκπαιρεώσουν τις σπουδές τους.
• Το απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης πρέπει να αναγνωριστεί από την Ελβετία, έτσι ώστε να αντιστοιχεί με το Ελβετικό baccalaureate (κάποια ευρωπαικά Baccalaureate στέλνονται για αναγνώριση στην Ελβετία) ή ακόμη και οποιοδήποτε άλλο ανάλογο δίπλωμα κατέχει ο υποψήφιος.

Τα πιο δημοφιλή ιδρύματα του κόσμου που σχετίζονται με τον τουρισμό και την φιλοξενία (Ξενοδοχειακών Σπουδών) βρίσκονται στην Ελβετία! Τα αγγλόφωνα σχολεία όπως Cezar Ritz, Les Roches κλπ στην Ελβετία, αναγνωρίζονται από τη διεθνή τουριστική βιομηχανία για την άριστη εκπαίδευση που προσφέρουν, καθώς και για τις ανταγωνιστικές ευκαιρίες απασχόλησης των αποφοίτων τους, οι οποίες προσφέρονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό! Η υψηλή ποιότητα της διδασκαλίας και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των φοιτητών είναι ξένοι, δίνει αυτόματα μια παγκόσμια και πολιτικά ουδέτερη κατανόηση της ζωής. Μετά από μια εξαντλητική μέρα στο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να δραστηριοποιούνται σε μια σειρά από sports όπως σκι ή snowboard στις Άλπεις, ή και άλλες δραστηριότητες στις λίμνες. Η Ελβετία έχει ακολουθήσει τη παράδοση του αγγλοσαξονικού εκπαιδευτικού συστήματος, γι’ αυτό υπάρχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά που προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα.

Η Ελβετική Ομοσπονδία διευθύνει 11 πανεπιστήμια, τα οποία προσφέρουν 3 επίπεδα ακαδημαικής εκπαίδευσης:

• Το προπτυχιακό δίπλωμα (πτυχίο), που έχει διάρκεια σπουδών 3 χρόνια.
• Το μεταπτυχιακό δίπλωμα (μαστερ), που έχει διάρκεια σπουδών 2 χρόνια. Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν οτι δεν οδηγούν όλα τα μεταπτυχιακά προς το διδακτορικό δίπλωμα. Υπάρχουν κάποια άλλα μεταπτυχιακά γνωστά και ως «Μεταπτυχιακά Ανωτέρων Σπουδών – MAS» τα οποία διαρκούν μόνο ένα χρόνο.
• Το διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D), του οποίου η διάρκεια του καθορίζεται ανάλογα με το πανεπιστήμιο και τον υποψήφιο.

Επιπλέον, στην Ελβετία προσφέρονται ειδικά μαθήματα για την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων. Για την επίτευξη διεθνούς αναγνώρισης αυτών των μαθημάτων, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της επαγγελματικής κατάρτισης ήδη αναβαθμίζονται και ενοποιούνται με τη γενική ονομασία Hautes Ecoles Specialisées (HES). Τα HES προσφέρουν ανώτερη εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου. Επίσης, το δίπλωμα Επαγγελματικής Maturite είναι κατάλληλο για ορισμένα είδη εκπαίδευσης που οδηγούν στην εισαγωγή σε HES. Υπάρχουν 7 HES στην Ελβετία, και το κάθε ίδρυμα παρέχει διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης. Τα HES έχουν ανασυνταχθεί στην εκπαίδευση, στη Δυτική Ελβετία, Ιταλική Ελβετία, Βέρνη (Κεντρική Ελβετία) και στης Ζυρίχης (Ανατολική και Νοτιοδυτική Ελβετία).

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα των πανεπιστημίων καταβάλλονται ετησίως και κυμαίνονται μεταξύ €1,165 – €7,165. Βέβαια, το ύψος των διδάκτρων εξαρτάται από το είδος του διπλώματος και εγκρίνεται κάθε χρόνο από το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Διαμονή

Συνολικά, για τη διαμονή και τα έξοδα διαβίωσης ένας φοιτητής θα χρειαστεί περισσότερα από 17.000 € ετησίως. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τις προσωπικές ανάγκες του μαθητή και την πόλη όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο. Η ελβετική κυβέρνηση προσφέρει υποτροφίες σε ξένους φοιτητές για προπτυχιακά προγράμματα.