France

Η ίδρυση του κρατικού Πανεπιστημίου Sorbonne της Γαλλίας, χρονολογείται 800 χρόνια πριν, γι’ αυτό άλλωστε προσφέρει μια μεγάλη σειρά από κλάδους σπουδών όπως τέχνες, θεολογία, διοίκηση επιχειρήσεων, τομείς νομικής και υγείας. Όλα τα πανεπιστημιακά διπλώματα που απονέμονται από το κρατικό πανεπιστήμιο, καθώς και από τα περισσότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπόκεινται σε συνεχή καθοδήγηση από τη γαλλική κυβέρνηση. Το γαλλικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα προγράμματα σπουδών.

  • Πρωτεύουσα: Παρίσι
  • Επίσημες γλώσσες: Γαλλικά
  • Έκταση: 674.843 1 km2
  • Πληθυσμός: 66.628.000
  • Νόμισμα: Ευρώ (€ EUR)
  • Ζώνη ώρας: CET 4 (UTC +1)
  • Θερινή ώρα: (UTC +2)
  • Internet TLD .fr
  • Κωδικός Κλήσης: +33

Οι αιτήσεις για προπτυχιακά προγράμματα σπουδών γίνονται από την 20η Ιανουαρίου έως την 20η Μαρτίου μέσω της APB, με τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι και 12 πανεπιστήμια. Οι αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές, γίνονται μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τις εφαρμογές μπορεί να γίνει μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου άμεσα μέσω των πανεπιστημίων.

Για να πραγματοποιηθεί η εισδοχή σε πανεπιστήμιο της Γαλλίας, είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση του τίτλου «Baccalauréat». Συνεπώς, οι Κύπριοι και Ελλαδίτες φοιτητές πρέπει να παρέχουν το αντίστοιχο προσόν που είναι το Απολυτήριο συμπεριλαμβανομένου των Παγκύπριων και Πανελλήνιων εξετάσεων. Τα Πανεπιστήμια δεν αναφέρουν ένα κοινό ελάχιστο βαθμό εισδοχής αλλά είναι απαραίτητο ο μαθητής να έχει εξασφαλίσει γενικό βαθμό τουλάχιστον 15.

Επίσης, απαραίτητη προυπόθεση εισδοχής είναι το πιστοποιητικό γνώσεως της Γαλλικής Γλώσσας. Σχετικά με το επίπεδο γνώσεως της Γαλλικής Γλώσσας, αυτό ποικίλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Σε γενικές γραμμές, είναι απαραίτητο ο υποψήφιος να έχει αποκτήσει το επίπεδο Β2 της Γαλλικής Γλώσσας, σύμφωνα με το κοινό ευρωπαικό πλαίσιο αναφοράς. However, if you know French, but do not have a degree, you can pass at the French Institute a knowledge test (TCF, TEF), which is recognized by the French universities.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει ο υποψήφιος να παρέχει μια προσωπική δήλωση στα Γαλλικά ή αλλιώς lettre de motivation, στην οποία θα αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους επέλεξε τις συγκεκριμένες σπουδές στη Γαλλία.

Η Γαλλία είναι διάσημη για το υψηλό επίπεδο κουλτούρας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Ο πλούτος και η κληρονομιά, η γλώσσα και η φήμη της να εξασφαλίζουν ότι οι μαθητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα αποκωμίσουν σπουδαίες εμπειρίες, καθώς είναι μια από τις ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέοι που επιλέγουν να σπουδάσουν στη Γαλλία μιλούν επίσης με ενθουσιασμό για τη γαστρονομία, την οινοποιία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας!

Τα τελευταία 90 χρόνια, η επιστημονική κοινότητα της Γαλλίας έχει βραβευθεί με 26 Νόμπελ, και η ίδια η κυβέρνηση στηρίζει πάρα πολύ την ακαδημαική ανάπτυξη του πανεπιστημίου, χρηματοδοτώντας μέχρι 50% τα ερευνητικά προγράμματα.

Η δημιουργία του κοινού Ευρωπαικού συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει εγκριθεί έπειτα από την επικύρωση της Συνθήκης Sorbonne-Bologna, η οποία ενώνει 45 χώρες από και γύρω απ’ την Ευρώπη. Ο σκοπός αυτής της συμφωνίας είναι να κτιστεί ένα Ευρωπαικό σύστημα με ξεκάθαρη δομή σε κάθε χώρα, το οποίο θα πρωθεί την διαφάνεια, την ελκυστικότητα και την κινητικότητα. Στη Γαλλία, η διαδικασία είναι δομημένη γύρω από την πιο διάσημη αρκτικόλεξο (LMD Licence Master Doctorat).

Οι σπουδές χωρίζονται σε τρία επίπεδα:

Επαγγελματική Άδεια: 3 χρόνια σπουδών, π.χ 6 εξάμηνα με εξασφάλιση 180 ECTS.

Μεταπτυχιακό: 5 χρόνια σπουδών ( 3 +2 ) , π.χ 4 εξάμηνα με εξασφάλιση 120 ECTS. Οι Κύπριοι/’Ελληνες φοιτητές που έχουν αποκτήσει ήδη το πρώτο τους πτυχίο, το οποίο ανταποκρίνεται σε 4 έτη σπουδών (Bac +4), έχουν τη δυνατότητα όπου είναι εφικτό να αιτηθούν εισδοχή στο 2ο έτος του Μεταπτυχιακού (M2), με την προυπόθεση οτι θα πρόκειται για το ίδιο αντικείμενο σπουδών.

Διδακτορικό: Για την απόκτηση του PhD απαιτούνται τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού.

Τα εθνικά πανεπιστήμια χορηγούν πτυχία ίσης αξίας, ανεξάρτητα από τον φορέα που τα παρέχει.

Δίδακτρα

Τα γαλλικά πανεπιστήμια είναι δημόσια και γι΄αυτό οι φοιτητές δεν πληρώνουν δίδακτρα, απλώς καταβάλλουν τα τέλη εγγραφής στο πανεπιστήμιο ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών, όπως παρακάτω:

DUT, Licence, Licence Professionnelle, DAEU
183 €
Master Professionnel et Recherche, Agrégation
254 €
Doctorat, Habilitation à diriger des recherches
388 €
Diplôme d’ingénieur
606 €

Διαμονή

Οι αιτήσεις για την διαμονή στις φοιτητικές εστίες των δημοσίων πανεπιστημίων, ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου και συνεχίζονται μέχρι τις 15 Απριλίου κατ’ έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρείται από τις φοιτητικές εστίες δημοσίων πανεπιστημίων το Παρίσι λόγω πολύ περιορισμένων δωματίων σε σχέση με τη ζήτηση. Εάν ενδιαφέρεται όμως ο υποψήφιος για το Παρίσι, μπορεί να αιτηθεί για διαμονή σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες.

Ο υποψήφιος φοιτητής έχει επιπλέον τη δυνατότητα να ενοικιάσει ιδιωτικό στούντιο ή ακόμη να συνενοικιάσει ένα διαμέρισμα με φίλους ή/και συμφοιτητές του. Με αυτόν τον τρόπο τα έξοδα θα λιγοστέψουν αφού θα τα μοιράζονται. Σχετικά με το κόστος διαβίωσης, όλοι οι φοιτητές της Γαλλίας επωφελούνται από διαφόρων ειδών εκπτώσεων, όμως θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν εις γνώσην τους οτι στο Παρίσι τα έξοδα κυμαίνονται περίπου στα 1200 ± ευρώ το μήνα (συμπεριλαμβανομένου το ενοίκιο), και στα περίχωρα κυμαίνονται περίπου στα 800 ± ευρώ (συμπεριλαμβανομένου το ενοίκιο) πάντοτε ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του φοιτητή.