Belgium

Η Φλαμανδική και Βαλλονική κοινότητα, έχουν εγκαθιδρύσει το δικό τους εκπαιδευτικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης. Οι μαθητές που προέρχονται από την Γερμανία συνήθως διεκπαιρεώνουν τις σπουδές τους στο Βέλγιο ή στη Γερμανία. Οι επίσημες γλώσσες του Βέλγιου είναι τρείς: η Ολλανδική, η Γαλλική και η Γερμανική γλώσσα. Τα περισσότερα πανεπιστήμια στο Βέλγιοι έχουν κέντρα ξένων γλωσσών όπου οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τη Γαλλική και Ολλανδική γλώσσα. Επιπλέον, πολλά από τα πανεπιστήμια στο Βέλγιο προσφέρουν προγράμματα στην αγγλική γλώσσα. Στη Γαλλική κοινότητα (Wallonia – Brussels) τα πανεπιστήμια είναι διαιρεμένα σε τρείς κατηγορίες/Ακαδημίες: 1. Ακαδημία Louvain, 2. Ακαδημία Wallonia-Brussels και 3. Ακαδημία Wallonia-Europe.
Η γλώσσα των διαλέξεων και εργασιών στη Γαλλική κοινότητα είναι τα Γαλλικά. Ορισμένα από τα προγράμματα προσφέρονται και στα αγγλικά. Οι μεταπχυχιακοί φοιτητές που δεν έχουν το προαπαιτούμενο επίπεδο γνώσεως της γαλλικής γλώσσας, έχουν όμως εξασφαλίσει το προαπαιτούμενο επίπεδο της αγγλικής γλώσσας έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε διδακτορικές σπουδές στο Βέλγιο, μόνο σε ορισμένα εξειδικευμένα προγράμματα. Η πλειονότητα των πανεπιστημίων έχουν κέντρα ξένων γλωσσών όπου διδάσκεται η γαλλική γλώσσα ως δεύτερη ξένη γλώσσα.

  • Πρωτεύουσα: Ολλανδικά (60%)Γαλλικά (39%)Γερμανικά (0.60%)
  • Επίσημες γλώσσες: Ολλανδικά
  • Έκταση: 30.528 km2
  • Πληθυσμός: 11.306.030
  • Νόμισμα: Ευρώ (€ EUR)
  • Ζώνη ώρας: CET (UTC +1)
  • Θερινή ώρα: (UTC +2)
  • Internet TLD .be
  • Κωδικός Κλήσης: +32

Σε γενικές γραμμές – και ανάλογα με το Πανεπιστήμιο – οι υποψήφιοι φοιτητές μαζί με την αίτηση τους θα πρέπει να προσκωμίσουν τα ακόλουθα: Αναλυτική Βαθμολογία, επίσημο αντίγραφο του πτυχίου τους, συστατικές επιστολές, βιογραφικό σημείωμα και πιστοποιητικά ξένων γλωσσών που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των κριτηρίων εισδοχής.Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τον Αύγουστο ανάλογα με τις θέσεις κάθε προγράμματος και κανονισμούς κάθε πανεπιστημίου.

Οι ξένοι φοιτητές που ενδιαφέρονται για προπτυχιακές σπουδές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει το πιστοποιητικό ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Απολυτήριο Λυκείου). Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει σε ορισμένες σχολές η επιπρόσθετη προυπόθεση εισδοχής, ο υποψήφιος να εξεταστεί στο επίπεδο γνώσεως του για την Φλαμανδική, ή Γαλλική ή Γερμανική γλώσσα. Τα περισσότερα πανεπιστήμια προσφέρουν καλοκαιρινά μαθήματα εκμάθησης των απαιτούμενων γλωσσών, πριν την έναρξη της νέας ακαδημαικής χρονιάς. Καταληκτικά οι ξένοι φοιτητές πρέπει να παρέχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν οτι δύνανται οικονομικά να χορηγήσουν τις σπουδές τους και το κόστος διαβίωσης στο Βέλγιο.

Στο Βέλγιο τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αναπτύξει ένα εξωτερικό σύστημα διασφάλισης της ποιότητας εκπαίδευσης, πέρα από την τακτική αυτο-αξιολόγηση. Διατηρούν στενούς δεσμούς με την επιχειρηματική κοινότητα, καθηγητές και ειδικούς, χρεώνοντας μέτρια δίδακτρα. Το Βέλγιο έχει μια ισχυρή κουλτούρα της έρευνας, δεδομένου ότι η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών εμπλουτίζει σημαντικά την εμπειρία εκμάθησης των σπουδαστών. Επιπλέον, το Βέλγιο έχει παγκόσμιας κλάσης ερευνητικά ιδρύματα σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία και η κατασκευή αεροδιαστημικής. Μέσα από αιώνες δραστηριότητας στο διεθνές εμπόριο, την ευρεία χρήση της αγγλικής γλώσσας, καθώς και η θέση του Βελγίου ως το σταυροδρόμι του γερμανικού, ρωμαικού και αγγλοσαξονικού πολιτισμού το μετέτρεψαν στην ανοιχτή και πολυπολιτισμική κοινωνία που είναι σήμερα. Τα περισσότερα πανεπιστήμια διδάσκουν στα γαλλικά ή στα ολλανδικά, αλλά υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός των προγραμμάτων που προσφέρονται στα αγγλικά, ιδιαίτερα για μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Η Πανεπιστημιακή εκπαίδευσης στο Βέλγιο είναι διαιρεμένη σε τέσσερις κύκλους σπουδών.Ο πρώτος κύκλος (Bachelor) καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων και διαρκεί 2 ή 3 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου σπουδών (Μάστερ), οι μαθητές επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο εξειδίκευσης για τουλάχιστον 2 ή 3 χρόνια. Μετά τον δεύτερο κύκλο, οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος τους, π.χ του φαρμακοποιού, του γιατρού ή του κτηνιάτρου. Ο τρίτος κύκλος (PhD) είναι συνήθως αυτός που οδηγεί σε διδακτορικό δίπλωμα και απαιτεί 5 ή 6 περισσότερα χρόνια σπουδών και έρευνας σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Μετά την περίοδο αυτή, ο υποψήφιος προετοιμάζει μια διατριβή η οποία θα πρέπει να υποβληθεί για την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος. Ο τέταρτος κύκλος σπουδών αποτελείται από μια εξέταση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν αποκλειστικά οι διπλωματούχοι διδάκτορες, για να είναι σε θέση να διδάξουν σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Δίδακτρα

Στη γαλλική κοινότητα τα δίδακτρα που απαιτούντε για την εγγραφή ξεκινούν από 835 ευρώ το χρόνο, για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Σε γενικές γραμμές, οι υποψήφιοι φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαική Ένωση πληρώνουν το ίδιο ποσό με τους πολίτες του Βελγίου. Επίσης μπορεί να υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις για διεθνείς φοιτητές, οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με τα πανεπιστήμια.

Διαμονή

Οι φοιτητές που θα επιλέξουν το Βέλγιο για τις σπουδές τους, όσον αφορά τη διαμονή τους είναι καλύτερο να ενοικιάσουν ένα διαμέρισμα εκτός της πανεπιστημιούπολης. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα για τη διεκπαιρέωση ενός ταξιδιού, πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, τότε ο φοιτητής θα πρέπει να επικοινωνήσει με το διευθυντή του προγράμματος κατάρτισης, έτσι ώστε να μπορεί να τον βοηθήσει στην αναζήτηση του για μια προσωρινή στέγαση. Έτσι, η αναζήτηση του σπιτιού θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση. Οι καλύτεροι μήνες για να ψάξουν οι φοιτητές για ένα χώρο διαμονής είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Οι μαθητές θα πρέπει να υπολογίσουν οτι θα χρειάζοντα ένα κονδύλι γύρω στα 1000 € το μήνα, το οποίο θα περιλαμβάνει τα καθημερινά τους έξοδα, τα τρόφιμα, τα ταξίδια, όμως πάντοτε ανάλογα με τις ανάγκες τους και την περιοχή που θα μείνουν.