Αυστραλία

Η Αυστραλία είναι μια χώρα που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, κι αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους ξένους φοιτητές, με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στον κόσμο. Η Αυστραλία είναι γνωστή και ως «η γη των ευκαιριών», με αναπτυσσόμενους οργανισμούς οι οποίοι επικεντρώνονται στο μέλλον. Αποτελεί επίσης ένα από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για διεθνείς σπουδές, καθώς η Αυστραλία προσφέρει συναρπαστική, προοδευτική και παγκοσμίως αναγνωρισμένη εκπαίδευση σε περίπου 500.000 ξένους φοιτητές κάθε χρόνο. Πέρα από το γεγονός οτι η Αυστραλία είναι ένα συναρπαστικό μέρος για να σπουδάσουν, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα μοναδικό τρόπο ζωής – να εξερευνήσουν την απίστευτη φυσική ομορφιά, τα θαύματα της φύσης, τους ωκεανούς και τα δάση, μπορούν επίσης να απολαύσουν ευχάριστες στιγμές στους ρυθμούς των κοσμοπολίτικων πόλεων, οι οποίες συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο ασφαλείς και βιώσιμες πόλεις στον κόσμο. Επομένως όσοι πρόκειται να σπουδάσουν εκεί, θα απολαύσουν έναν πλούτο ιδεών, γαστρονομία, και θα γνωρίσουν μια ποικιλία από τρόπους ζωής. Η τελευταία πληθυσμιακή απογραφή, ανέδειξε ότι το 23% του πληθυσμού είναι αλλοδαποί και περισσότερο από το 40% των Αυστραλών έχουν ανάμεικτο πολιτισμικό υπόβαθρο. Η Αυστραλία έχει επίσης μια ισχυρή ελληνική κοινότητα, καθώς φιλοξενεί πάνω από 100.000 Έλληνες μετανάστες και περισσότερα από 360.000 άτομα με Ελληνική καταγωγή. Συνολικά, εκτιμάται ότι η ελληνική κοινότητα ξεπερνά τις 600.000. Η Μελβούρνη έχει το μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό εκτός Ευρώπης και το μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό στον κόσμο, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

  • Πρωτεύουσα: Καμπέρα
  • Μεγαλύτερη πόλη: Σίδνεϊ
  • Επίσημες γλώσσες: Αγγλικά
  • Έκταση: 7.692.024 km2
  • Πληθυσμός: 23.940.300
  • Νόμισμα: Δολάριο Αυστραλίας (AUD)
  • Ζώνη ώρας: (UTC +8 ως +10,5)
  • Θερινή ώρα: (UTC +9 ως +11,5)
  • Κωδικός Κλήσης: +61

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του University Admissions Centre (UAC) και τα αποτελέσματα δίνονται μεταξύ 3-6 εβδομάδες. Κάθε νέο ακαδημαϊκό έτος αρχίζει τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, γι’ αυτό οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται εγκαίρως, δηλαδή κάθε Αύγουστο του περασμένου έτους.

Οι φοιτητές θα πρέπει να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις από την αυστραλιανή πρεσβεία στη χώρα τους. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξουν ένα πρόγραμμα σπουδών πλήρους παρακολούθησης, το οποίο να διαρκεί πάνω από 12 εβδομάδες.

Η Αυστραλία έχει 39 πανεπιστήμια έτοιμα να προσφέρουν μοναδικές προοπτικές στην εκπαίδευση και την ανεξάρτητη σκέψη. Το ακαδημαϊκό προσόν αυτής της ηπείρου, είναι το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης για τους ηγέτες του αύριο, ολόκληρη η κοινωνική δομή του κράτους βασίζεται στην ικανότητα να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις και αναταραχές. Το Πανεπιστημιακό Σύστημα της Αυστραλίας διακρίθηκε στον τομέα αυτό από το Συμβούλιο της Λισσαβώνας. Όλα τα αυστραλιανά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρακολουθούνται συνεχώς και αναγνωρίζονται από κυβερνητικές υπηρεσίες για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των μαθημάτων σε σύγκριση με τα διεθνή πρότυπα.Τα πανεπιστήμια και κολέγια έχουν μια εξαιρετική φήμη και προσφέρουν ένα πλήρες φάσμα των μαθημάτων που οδηγούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα προσόντα για τους επαγγελματίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα αυτά τα προσόντα ρυθμίζονται από το AQF, το οποίο είναι το Αυστραλιακό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, διατηρώντας έτσι το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής τους.

Τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο και αναγνωρίζονται για την ακαδημαϊκή αριστεία και την επιτυχία τους στην έρευνα. Στην Αυστραλία, τα βραβεία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διακρίνονται ως εξής:

• Τα Πιστοποιητικά, Διπλώματα και συνδυαστικά πτυχία, χρειάζονται 1-2 χρόνια για να ολοκληρωθούν, και αποτελούνται κυρίως από μαθήματα. Προσφέρονται κυρίως σε TAFEs και άλλα ιδρύματα, ως η επαγγελματική κατάρτιση.
• Τα Πτυχία πανεπιστημίου, και γενικότερα το πρώτο πανεπιστημιακό πτυχίο που επιλέγει ο υποψήφιος απαιτεί 3 ή 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί, και αποτελούνται επίσης από μαθήματα.
• Τα μεταπτυχιακά μπορούν να γίνουν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου πτυχίου. Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει στο επίκεντρο του ένα συγκεκριμένο πεδίο σε πιο προχωρημένο επίπεδο απ’ οτι το πτυχίο. Γι’ αυτό συνήθως συνδυάζει την έρευνα μαζί με την παρακολούθηση μαθημάτων, διότι είναι πιο απαιτητικό.
• Τα Διδακτορικά εκπονούνται μετά την ολοκλήρωση πτυχίου μάστερ, και οι υποψήφιοι ξεκινούν από ένα πρωτότυπο ερευνητικό έργο με σκοπό τη συγγραφή μιας διατριβής.

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα ανέρχονται περίπου σε 2000 € ανά εξάμηνο για τα ιδιωτικά κολέγια, 4000 € ανά εξάμηνο για τεχνικές σχολές (TAFE), και 8000 € ανά εξάμηνο για πανεπιστήμια

Διαμονή

Το κόστος διαμονής, ποικίλει καθώς μπορεί ο φοιτητής διαμένει σε φοιτητικές εστίες, είτε σε διαμέρισμα, είτε να συγκατοικεί με άλλους, έτσι το ενοίκιο μπορεί να είναι από 70 € έως 200 € ανά εβδομάδα. Ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης είναι 200 € – 400 € την εβδομάδα.