Πως να κάνετε την σωστή επιλογή για τις σπουδές και το επάγγελμα που σας ταιριάζει

Σήμερα οι νέοι δείχνουν πιο προβληματισμένοι από ποτέ, όσον αφορά το μέλλον τους. Βλέποντας την οικονομική κρίση να εξαθλιώνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερα επαγγέλματα, βλέποντας την να δυσκολεύει μέρα με τη μέρα τις συνθήκες διαβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, και αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες εξεύρεσης εργασίας τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γονείς τους, καλούνται ταυτόχρονα να λάβουν μια καθοριστική απόφαση για το μέλλον τους. Πόσο εύκολο είναι άραγε για τους νέους μας μέσα σε ένα περιβάλλον μη έγκυρης πληροφόρησης να καταλάβουν και να αποφασίσουν ποιά είναι η καλύτερη επιλογή γι’αυτούς, ποιο κλάδο σπουδών και και κατ’επέκταση τι επάγγελμα να ακολουθήσουν; Οι Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαίδευσης με την μεθοδολογια που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν να βγείτε από το αδιέξοδο να απαλλαγείτε από το άγχος παίρνοντας σωστές αποφάσεις.

Από την ηλικία των μόλις 12 ετών οι νέοι λίγο πολύ αρχίζουν να σχηματίζουν μια γενική εικόνα για τα ενδιαφέροντα τους, τις κλίσεις τους αλλά και τις προτιμήσεις τους σε κάποιους επαγγελματικούς τομείς. Σε αυτή την πρώτη αναζήτηση πολλοί είναι οι παράγοντες που ασκούν επιρροή. Η οικογένεια πρωτίστως, οι συνομίληκοι αλλά και οι απαιτήσεις της εκάστοτε χρονικής συγκυρἰας επηρεάζουν τον έφηβο. Ωστόσο, η απόφαση για το επάγγελμα που θα ακολουθήσει κάποιος έιναι μια προσωπική επιλογή ζωής, η οποἰα διαμορφώνεται αρχικά μέσω της επίγνωσης του ίδιου του εαυτού του.

Συνεπώς, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει σε μια πρώτη φάση να καταλάβει ποια είναι τα ενδιαφέροντα και ποιες οι κλίσεις τους. Αυτό μπορεί να γίνει με την Συμβουλευτική Αγωγή που του παρέχει ένας εξειδικευμένος και πλήρως καταρτισμένος Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και εκπαίδευσης. Ο σύμβουλος, είναι ένα άτομο εξειδικευμένο σε θέματα σπουδών και ταυτόχρονα η πιο έγκυρη πηγή πληροφόρησης όσον αφορά θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Η έγκυρη πληροφόρηση είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια σχετικά με επαγγέλματα και σπουδές που τον ενδιαφέρουν. Με την τακτική συμβουλευτική αγωγή θα είναι σε θέση να βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο, να καταλάβει σε ποιό επίπεδο βρίσκεται και μέχρι που μπορεί να φτάσει με τις δυνατότητες του. Επιπλέον, με την πληθώρα ανιχνευτικών εργαλείων που κατέχει, είναι σε θέση να καταλάβει το έυρος των γενικών και ικανοτήτων του ατόμου αλλά και το βάθος των ειδικών ικανοτήτων του. Έτσι θα μπορέσει να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον ενδιαφερόμενο και να τον βοηθήσει να συνταιριάξει τις κλισεις και τα ενδιαφέροντα του υποψηφίου με το κατάλληλο επάγγελμα.

Παρ’ολα αυτά, σημαντικό ρόλο δεν έχουν μόνο οι γνώσεις, αλλά και η προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία ο σύμβουλος πρέπει να συνταιριάζει όχι μόνο γνώσεις με επαγγέλματα, αλλά και με προσωπικότητες που έχουν βαρύνουσα σημασία ως προς την σωστή λήψη απόφασης. Το στοιχείο της προσωπικότητας είναι άκρως καθοριστικό για ένα άτομο, διότι στο κεφάλαιο προσωπικότητα περικλείονται οι ευαισθησίες, τα θέλω, τα χαρακτηριστικά και ο εσωτερικός κόσμος του ατόμου. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να ταιριάζει το επάγγελμα στην προσωπικότητα σας. Με γνώμονα ακριβείας, ένα σωστό και έγκυρο Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε στοιχεία της προσωπικότητας σας που πιθανότατα να μην τα γνωρίζατε πριν.

Είσαι έτοιμος να βρεις τι θα σπουδάσεις, ξεκίνα από εδώ

Ο στόχος του συμβούλου αφού ανακαλύψει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του υποψηφίου στη συνέχεια θα τον βοηθήσει έτσι ώστε να καταλάβει ποιό επάγγελμα από αυτά που του ταιριάζουν, είναι αυτό που θα του δώσει την προσδοκόμενη ανέλιξη και επιτυχία. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να διεξαχθεί μια καταρτισμένη και ολοκληρωμένη έρευνα εργασίας. Με τη σωστή καθοδήγηση θα δείξει αρχικἀ στον ενδιαφερόμενο ποια μαθήματα πρέπει να επιλέξει ώστε να έχει πρόσβαση στα επιθυμητά επαγγέλματα. Η επιλογή μαθημάτων είναι μια σοβαρή διαδικασία κια δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιφανειακά. Επιλέγω τα σωστά μαθήματα δε σημαίνει επιλέγω τα μαθήματα τα οποία θεωρούνται «εύκολα» στο να έχω έναν καλύτερο βαθμό. Η σωστή επιλογή μαθημάτων μπορεί να μου εξασφαλίσει πρόσβαση στα επαγγέλματα που επιθυμώ. Έπειτα, παρέχεται μια ενημερωση για το ποιά είναι τα επαγγέλματα που υπόσχονται καλύτερες προοπτικές εργοδότησης, ποιές οι προσδοκίες και διαστήματα ανέλιξης για το καθένα. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει επιλογή μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τα οποία παρέχουν τον αντίστοιχο Κλάδο Σπουδών ανάλογα με τον τόπο σπουδών που μπορεί να είναι η Κύπρος ή το εξωτερικό.

Πρέπει να αναφερθεί, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο οι νέοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν το Ευρωπαικό Δάνειο με τη καθοδήγηση του Συμβούλου, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η οικογενεια. Ενημερωτικά, το Ευρωπαικό Δάνειο, δικαιούνται να το κάνουν όλοι οι υποψήφιοι φοιτητές που θα σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Το δάνειο αυτό θα αρχίσουν να το αποπληρώνουν αφού τελειώσουν τις σπουδές τους, χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Συμπερασματικά, η Συμβουλευτική Αγωγή είναι απαραίτητη όσον αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να λάβετε για τις σπουδές και το επάγγελμα σας. Πρόκειται για μια απόφαση ζωής η οποία είναι καθοριστική για το άτομο και το μέλλον του, γι’αυτό και είναι πολύ σημαντικό να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να γνωρίσετε ένα πλήρως καταρτισμένο Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαίδευσης, όπου με την συστημική του μεθοδολογία, εργαλεία και γνώση θα σας μεταδώσει τα κατάλληλα εφόδια κι’έτσι να σας καθοδηγήσει να πραγματοποιήσετε τα όνειρα και τους στόχους σας.

Σχετικά άρθρα για να σε βοηθησουνε στις επαγγελματικές σου προοπτικές

Φυσικό αέριο και προοπτικές εργοδότησης

Συνεχιζόμενη αυξητική τάση δείχνει να έχει η ανεργία στη χώρα μας. Στις ηλικίες 20-30 η ανεργία έχει αγγίξει το 30%. Υπάρχει απουσία βιομηχανικού κατασκευαστικού τομέα για την παροχή εξειδικευμένων επαγγελμάτων σε μηχανήματα, εξοπλισμό και όργανα μέτρησης. Ο τομέας των υδρογονανθράκων φαίνεται να είναι ένας τομέας που μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της ανεργιας δημιουργών

Related article title

Proin in facilisis mauris, vitae iaculis felis. Etiam auctor quis tellus quis laoreet. Fusce pretium ex at posuere viverra. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Aenean in est nec justo lobortis vestibulum eget vel mauris.

Related article title

Duis vel diam tortor. Curabitur iaculis porttitor ante, at dictum nibh volutpat sit amet. Nullam eu quam ac lacus posuere lacinia. Ut interdum dolor et quam dictum, at rhoncus magna commodo. Aliquam tempus ex tristique mi ullamcorper tristique. Praesent vitae vehicula mi. Praesent tempus leo elit, non condimentum mauris vulputate non.